O vinařstvích
Toni Jost
Majitele vinařství Petera Josta lze bez nadsázky označit za pionýra vysoce kvalitního vinaření ve Středním Porýní, jenž má velkou zásluhu na dobré reputaci tohoto vinařského regionu. Peter Jost převzal rodinný podnik po svém otci Tonim v roce 1975 v páté generaci. Nyní vede vinařství společně se svou dcerou Cecílií. Pýchou vinařství je exkluzivní a špičková viniční trať Bacharacher Hahn ("Bacharašský kohout"), která je dnes ve výlučném vlastnictví vinařství. Víno se pěstuje celkem na zhruba 11 hektarech, roční produkce činí kolem 80 000 lahví. Prioritami ve vinici jsou ekologické postupy, nízké výnosy, pozdní, selektivní sběr hroznů, ve sklepě řízené kvašení v nerezu s čistými kulturami kvasinek. Školení probíhá buď v nerezu, nebo v sudech. Vína Petera Josta působí často lehkým, měkkým dojmem, a mají zároveň markantní ovocnou aromatiku, která se snoubí s kořenito-minerální složkou v různé intenzitě. Vinařství Toni Jost je členem prestižní asociace nejlepších německých vinařství VDP.
Weingut Dr. Kauer
Dr. Randolf Kauer založil vinařství v roce 1982 a už mnoho let patří k nejlepším podnikům regionu. Randolf Kauer vyučuje - nyní již pouze na poloviční úvazek - na Vysoké škole vinařské v Geisenheimu. Kauerova vína se vyznačují zajímavou stylistikou, která je v podstatě paradigmatická pro jižní Střední Porýní. Jeho Ryzlinky jsou v mládí často spíše uzavřené, ve vůni jsou cítit květinově minerální aromata se zajímavou bylinkovou linkou. Spíše štíhlému tělu dominuje často živá, výrazná kyselinka - jsou to elegantní, ba občas až "aristokratická" vína, která v některých ročnících potřebují určitý čas, než ukážou všechny své přednosti. Krásné, zajímavé ryzlinky pro znalce.
Weingart
Rodinné vinařství Weingart tvoří špičku mezi středněporýnskými producenty a patří již několik let do první ligy německých "ryzlinkářů". Na 6,5 hektarech pěstuje Florian Weingart v proslulé viniční trati Bopparder Hamm z 90% ryzlink, 10% plochy zabírá Pinot noir. Průměrný výnos se pohybuje kolem 48 hl na hektar, roční produkce činí 40 - 50.000 lahvi.
Florian Weingart je perfektionista, který neustále pracuje na zvýšení kvality. Ve vinohradu nejraději dělá vše sám, i proto se rozhodl, dále neexpandovat, ba dokonce zbavit se některých parcel, což se u jeho kolegů potkalo částečně s nepochopením. Říká se o něm, že je samotář a individualista, nemá rád veřejné vystupování. Klade velký důraz na podloží, půdu, své vinice podrobil podrobným výzkumem a snaží se vyrobit jednotlivé šarže vína dle jednotlivých specifických parcel. Vína kvasí v absolutní převaze spontánně, navíc z větší části ve velkých dřevěných sudech.
Corvers Kauter
Vinařství Corvers Kauter vzniklo spojením rodin Corvers a Kauter, obě rodiny vinaří v Rheingau již nějakých 250 let. Vinařství sídlí v obci Oestrich-Winkel v centrální části slavné vinařské oblasti Rheingau, původní domov odrůdy Riesling. Vinařství Corvers Kauter hospodaří na vícero částečne proslulých rheingauských tratí jako Oestricher Lenchen, Rüdesheimer Berg nebo Winkeler Hasensprung. Pod vedením pana Matthiase Corverse, doktora enologie (doktorat z Geisenheimu), a jeho syna Phillipa, zde vznikají typické rheingauské Rieslingy, které se vyznačují zralou ovocností v kombinaci s kořenitou zemitostí, typická aromatická vlastnost zdejších Rieslingů.
Ratzenberger
Vinařství Ratzenberger patří k předním podnikům ve Středním Porýní. Hospodaří na 13 hektarech na nejlepších viničních tratí Bacharachu a okolí. Roční produkce činí přibližně 100 000 lahví, vedle Ryzlinku se pěstuje i v menší míře Grauburgunder (Pinot gris, Rulandské šedé) a Spätburgunder (Pinot noir, Rulandské modré). Pro sympatického šéfa podniku Jochena Ratzenbergera je při vinaření důležitá souhra s přírodou. Důraz je kladen na zatravnění vinic a hnojení humusem, vinice zdobí růže a slunečnice. Vybudování zavlažovacího systému ve vinici Steeger St. Jost svědčí o snaze o nejvyšší kvalitu. Výnosy jsou redukovány na přibližně 60 hl na hektar, u velkých vín (Grosses Gewächs - Grand Cru) na méně než 50 hl/ha. Při vinifikaci se využívá jak spontánního kvašení, tak čistých kultur kvasinek. Vinařství Ratzenberger je dnes mezinárodně orientovaný, profesionálně vedený rodinný podnik, který má své zákazníky v Evropě, v USA i Japonsku, a tvoří tímto zaměřením ve Středním Porýní výjimku. Ratzenbergerovy ryzlinky odrážejí dokonale místní terroir a vyznačují se typickými aromaty daných tratí, jakož i říznou a dobře zakomponovanou kyselinkou, která dává vínům svěží a lehký charakter. Vinařství Ratzenberger je členem prestižní asociace nejlepších německých vinařství VDP.
Weingut Bunn Strebel
Lisa Bunn patří k mladé generaci úspěšných německých vinařů. Rodinný podnik převzala po otci a vede ho od roku 2011. Lisa vede vinařství Bunn Strebel v Niersteinu společně se svým manželem Bastianem od roku 2013, kdy spojili vinařství svých rodičů do jednoho podniku pod současným názvem. Na 21 hektarech od slavného "Roter Hang" ("Červený svah") v Niersteinu až po obec Wintersheim se pěstuje réva vinná s velkým podílem ruční práce a šetrného zpracování ve sklepě.
Rýnské Hesensko (Rheinhessen) patří dnes k nejdynamičteji se vyvíjejícím vinařským regionům Německa, kde sídlí velký počet vinařů patřící do absolutní německé i evropské špičky (Keller, Wittmann aj.)